4000 kr Bonus og 100 Echoes
Spill Nå
5000 kr Bonus + 300 Free Spins
Spill Nå
100% Bonus og 20 Super Spins
Spill Nå
100% Bonus og 100 Free Spins
Spill Nå

Det Sverige gjorde i går var virkelig stort. For første gang siden 1958 vil ikke Italia bli å se i et VM, og grunnen til det er at våre gule og blå naboer i øst klarte å slå dem ut i playoffen. Det ble kun ett mål i løpet av de to kampene mellom lagene, og det målet var svensk og kom i Stockholm. I Milano endte det 0-0 – selv om begge lag ropte etter flere straffespark. I nordisk fotballhistorie går dette definitivt inn som et av de virkelig store øyeblikkene. Men det er neppe det aller største.

Danske europamestre

Det som skjedde i 1992 er et ekstremt sterkt øyeblikk i nordisk landslagshistorie, til tross for at EM på det tidspunktet var noe helt annet enn det er i dag. Mesterskapet ble holdt i Sverige, og kun åtte lag var kvalifiserte. De åtte var opprinnelig Sverige, Frankrike, Skottland, CIS (et nytt navn for det som hadde vært Sovjetunionen og som skulle bli til Russland), Tyskland, Nederland, England og Jugoslavia. Men siden det brøt ut borgerkrig i Jugoslavia kunne de ikke stille med et lag, og plassen gikk dermed til Danmark. Uten å ha vært kvalifisert i utgangspunktet gikk danskene videre fra gruppe 1, kun ett poeng foran Frankrike. I semifinalen slo de Nederland på straffer, mens de i finalen slo Tyskland 2-0. Laget som i utgangspunktet ikke var kvalifisert endte altså opp med å ta med seg pokalen.

Nordmennene som hisset opp Hitler

I 1936 skulle Tyskland arrangere OL, og nazistyret benyttet anledningen til å gjøre det om til en storstilt propagandahendelse. Her skulle Hitler og de andre nazistene vise hvordan tyskerne var et helt overlegent folk. Det ble en sportslig fiasko for Hitler, ikke minst på grunn av en gjeng fra Norge. Keeperen Henry «Tippen» Johansen fra det som den gang het Vålerengen er nok det mest kjente navnet fra laget, som slo Tyskland 2-0 med Hitler og Göbbels som tilskuere. Førstnevnte skal ha vært rasende da han forlot banen, og det ble første og siste gang han så en fotballkamp. Norge gikk videre og slo Polen 3-2 i bronsefinalen, noe som har gitt laget navnet Bronselaget i norsk fotballhistorie.

Island

Det en liten øy i Atlanterhavet har klart i løpet av de siste årene er så spesielt når man tar innbyggertallet i betraktning at hele perioden nok kan sies å være den største prestasjonen i hele Nordens fotballhistorie. Fjorårets seier mot England i åttendedelsfinalen må selvsagt stå som den suverent største enkelthendelsen, men vi kan ikke redusere det som har skjedd til en enkelt kamp. Og mye mer kan komme til å skje.

Mirakelet i Marseilles

Da Norge slo Brasil 2-1 i Marseille St. Hansaften i 1998 var det et under så stort at noen knapt kunne tro det. Til tross for at brasilianerne allerede var videre fra gruppen hadde treneren deres mobilisert et så stort hat mot Norge at han valgt å stille med sine beste spillere. Norge skulle endelig settes på plass, og da Bebeto scoret med ti minutter igjen av kampen trodde alle at det var gjort. Men Tore Andre Flo sitt mål og Rekdal sitt straffespark på overtid gjorde at historien fikk en annen slutt.

Similar Posts