Nations Leagues første gruppespill går mot slutten, og de aller fleste brikkene har falt på plass. Det er likevel litt som skal avgjøres i kveld også. Noe av det som kan bli aller mest spennende er å se om Europas yngste landslag vil kunne hevde seg med en eneste gang. Kosovo kommer til å gå ut med full kraft når de skal avslutte gruppespillet på hjemmebane mot Aserbajdsjan.

Den viktigste motstanden er overvunnet

For Kosovos del kan vi nok si at den aller vanskeligste motstanden allerede er overvunnet. Det var nemlig langt fra noen selvfølge at den lille og unge staten med under to millioner innbyggere skulle få delta i dette mesterskapet. Landet erklærte seg uavhengig fra Serbia for ti år siden, og de møtte mye internasjonal motstand da de kjempet for å bli tatt opp som fullverdig medlem av FIFA. Den personen Kosovo nok har aller mest å takke for at de har fått landslaget sitt er Albert Bunjaki som har bodd i Sverige siden han kom dit som flyktning i 1993. Hans kamp for å få etablert et eget landslag for hjemlandet ble filmet til dokumentaren Drømmen om et landslag, som viser utrolig godt hvor mye muligheten til å være med å konkurrere på den internasjonale arenaen betyr for Kosovo.

Må unngå tap

I kveldens kamp mot Aserbajdsjan gjelder det kun å unngå tap for at Kosovo skal kunne gå til sluttspillet i Nations League og kanskje gå hele veien til å få delta i EM 2020. De ligger to poeng foran sine motstandere fra Aserbajdsjan, som også vil øyne en alle tiders mulighet til å få delta i mesterskapet. Som et nytt medlem av UEFA måtte Kosovo selvsagt begynne på det laveste seeding-nivået, et nivå de har vist seg verdig å delta på. Med kun en kamp igjen har Kosovo enda ikke tapt en eneste av gruppespillskampene, hvilket også gjelder motstanderne deres. Uansett hvem av dem som går videre vil de få sterk konkurranse av Hviterussland og Georgia i sluttspillet, mens vi tror Makedonia vil være en overkommelig motstander for dem begge.

Norsk representasjon

Kosovo er et landslag som består av en gruppe spillere som er spredd for mange vinder. Etter at de ble tatt opp som fullverdig medlem av FIFA har en stor del av jobben vært å finne spillere over hele Europa som fyller kriteriene for å representere landet. Med en stor gruppe mennesker som flyttet over hele Europa på 90-tallet betyr det at det er mange steder å lete. Også Norge har vært godt representert. Adrian Gashi var med på prosjektet helt fra starten, og da det ble klart at Kosovo fikk være med i det store selskapet var det flere spillere som ble satt i en situasjon der de måtte velge mellom Norge og Kosovo. Drammenseren Bersant Celinas valg var nok det som fikk mest mediedekning. Berisha-brødrene fra Egersund valgte rett og slett å dele seg i to. Mens Veton fortsatte å representere Norge har Valon nå blitt lagets visekaptein. Start-spiller Herolind Shala kan også få sin landskamp nummer 13 i kveld.

Similar Posts