Det begynner å bli en av de mest slitne frasene i dette mesterskapet, men den må bare bruken frem til vi får svaret: Is it coming home? Siden VM-finalen i 1966 har engelske fans drømt om nok en gang å kunne se de tre løvene løfte trofeet, men det har blitt med drømmen. De har blitt hindret av unødvendige utvisninger, tap på straffekonkurranse og mål scoret med hånda. Mot slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet sluttet de fleste å i det hele tatt drømme om det, men nå har de faktisk muligheten til å gjøre det til virkelighet. For nordmenn med et nært forhold til engelske klubber og det engelske landslaget er det på tide å legge vekk nostalgien og fokusere på det som skjer nå – etter at vi har sett litt på hvordan det har gått dårlig for England siden 1966.

70-tallet – enorm nedtur

England kom til VM i 1970 som regjerende mestre, og som med regjerende mestre flest var det optimisme i laget og nasjonen. Mesterskapet ble spilt i Mexico, og England kom i gruppe med Brasil, Romania og Tsjekkoslovakia. Engelskmennene var ikke akkurat veldig imponerende i gruppespillet: Alle kampene endte 1-0, med seier mot Tsjekkoslovakia og Romania, og tap mot den kommende mesteren Brasil. I kvartfinalen var det Vest-Tyskland som var motstander. Kampen gikk til ekstraomganger, der Vest-Tyskland scoret. England tapte 3-2. I de to påfølgende mesterskapene deltok ikke England i det hele tatt. 70-tallet er altså et tiår engelske landslagssupportere helst vil glemme, særlig siden Skottland deltok i 1978.

80-tallet – kunne lett ha blitt annerledes

I 1982 var England igjen klare til å delta. Denne gangen var det Spania som var vertsnasjon, og England fikk full pott i gruppespillet etter å ha slått Frankrike, Kuwait og Tsjekkoslovakia. De gikk dermed videre til neste runde, som den gang bestod av et nytt gruppespill med tre lag. Her skulle England møte Vest-Tyskland og Spania. Kun ett av de tre kunne gå videre. England spilte 0-0 mot dem begge, mens tyskerne slo Spania. Dermed ble England nok en gang slått ut av Die Mannschaft. Det kunne ha gått så meget annerledes om de bare hadde fått inn ett mål i ett av de to kampene. I 1986 var det igjen VM i Mexico, der engelskmennene kom til kvartfinalen. Historien om hva som skjedde iden kampen, med Maradonas Guds hånd, er ekstremt velkjent.

90-tallet – ingen tegn til bedring

I 1990 var det Italia som arrangerte, og England kom til semifinalen etter å ha slått både Belgia og Kamerun etter ekstraomganger. Der ventet et lag de drømte om endelig å kunne slå ut, nemlig gode gamle Vest-Tyskland. Slik gikk det ikke. Tyskerne vant på straffer. I 1994 deltok engelskmennene ikke, for de hadde blitt slått av Norge i kvalifiseringen. I 1998 var de derimot tilbake, men mot Argentina ble det rødt kort til David Beckham og tap i straffekonkurransen i åttendedelsfinalen.

2000-tallet – helt gjennomsnittlig

I 2002 fikk England en revansje over Argentina de de gikk videre fra gruppespillet på bekostning av dem, men etter en seier over Danmark i åttendedelsfinalen ble det tap mot komme mester Brasil i kvartfinalen. Etter dette ble det kvartfinale i 2006, nytt tap mot Tyskland i åttendedelsfinalen i 2010 og sisteplass i gruppe i 2014. England har rett og slett vært et lag man ikke legger merke til. Det kan Gareth Southgate nå endre på.

Similar Posts