Landslagspausen er nå over, og vi vet mye mer om hvilke lag vi kommer til å se i neste års VM-sluttspill. Det er fremdeles flere plasser som skal fylles, så det endelige svaret får vi imidlertid ikke før i november. Europa er kontinentet med suverent flest plasser i VM, og her ser vi på hvilke lag som nå er kvalifiserte og hvilke som skal ut i playoff.

Gruppe A

Ikke overraskende tok Frankrike førsteplassen i denne gruppen med komfortabel margin. De endte med 23 poeng, fire poeng mer enn Sverige som kom på andreplass. Nederland sin katastrofale utvikling fortsetter. De endte på tredjeplass, hvilket betyr at de mister sitt andre store mesterskap på rad. Hva fremtiden vil bringe for nederlandsk fotball er høyst usikkert.

Gruppe B

Her ble det dødt løp mellom Portugal og Sveits, som begge endte med 27 poeng. De to slo hverandre på hver sin hjemmebane, og det var også den eneste kampen der de avga poeng i denne gruppen. Portugals målforskjell endte på +28, mens Sveits «bare» endte på +16, noe som betyr at det er de som skal ut i playoff. Avstanden ned til Ungarn på tredjeplass ble 14 poeng, så det var aldri noen tvil i denne gruppen. Legg merke til at Færøyene gjorde det ganske godt med ni poeng. De endte dermed over Latvia på tabellen.

Gruppe C

Norge var aldri i nærheten av å hevde seg i denne gruppen selv om vi avsluttet godt. Tyskland vant alle sine kamper, og de slapp kun inn fire mål i prosessen. Nord-Irland endte på andreplass med 19 poeng, hvilket var fire mer enn Tsjekkia klarte å samle opp. Den tsjekkiske fotballen har forfalt sørgelig det siste tiåret, mens Nord-Irland bør imponere de fleste.

Gruppe D

Dette var en veldig åpen gruppe med Serbia, Irland, Wales og Østerrike som alle var i stand til å kvalifisere seg. Serbia viste seg å være sterkere enn alle de andre, og endte på førsteplass med 21 poeng. Irland sikret seg andreplassen foran Wales i kvalifiseringens siste kamp, som var mot nettopp Wales. Det er interessant å se at samtlige av de tre øverst plasserte lagene kun endte med ett tap. 1-1 mot Georgia viste seg å bli Wales sitt banesår.

Gruppe E

Polen vant denne gruppen med fem poeng ned til Danmark, og Robert Lewandowski ble kvalifiseringens toppscorer. Konkurransen var ikke veldig hard, selv om Montenegro ga en veldig god fight. Romania burde ha vært en utfordrer, men de ble i realiteten aldri det.

Gruppe F

Fra denne gruppen er det kun England som kommer til VM. Slovakia endte på andreplass med 18 poeng, like mange som Skottland på tredjeplass. Det gjør Slovakia til kvalifiseringens dårligste toer, og det betyr at de ikke kommer med til playoffrunden.

Gruppe G

I denne gruppen fant vi Italia og Spania, noe som gjorde de øvrige lagene til statister fra dag én. Spania vant hjemme mot Italia og holdt det til uavgjort i Roma, hvilket gjorde Spania til gruppevinner foran Italia, som nå må ut i playoff.

Gruppe H

Belgia ble et av kvalifiseringens beste lag, med en uavgjort mot Hellas som den eneste kampen der de avga poeng. Fra Hellas på andreplass var det kun to poeng ned til Bosnia, som nok angrer på at de tapte borte mot Kypros.

Gruppe I

Island er ute på nye eventyr! En sterk 0-3 seier borte mot Tyrkia i nest siste runde sendte dem opp på førsteplass, og da de slo Kosovo i den siste runden var det hele et faktum. Samtidig slo Kroatia Ukraina i Kiev, noe som sendte kroatene til playoff.

Similar Posts