Denne helgen er vi klare for den store avslutningen på et stort mesterskap. VM 2018 i Russland må kunne oppsummeres som en suksess, både sportslig og stemningsmessig. Det var mange som dømte mesterskapet nord og ned på forhånd, og diverse dystre spådommer og advarsler har blitt gjort til skamme. Nå går det mot den store avslutningen, og vi får endelig vite hvem som blir verdensmester.

Gått under radaren

På mange måter kan man si at den ene av de to finalistene, Frankrike, har gått litt under radaren i dette mesterskapet om man sammenligner med andre forhåndsfavoritter, selv om også de fikk noe oppmerksomhet av oss på forhånd. Lag som Brasil, Argentina, Tyskland og Spania fikk langt mer oppmerksomhet før og i begynnelsen av mesterskapet. Vi må nok kunne si at dette er et godt tegn for franskmennene. Det har vært en vei full av trøbbel og tull frem mot dit de har kommet nå, og at mediene ikke finner all verdens interessant å skrive om den franske troppen.

Et lag å følge

Kroatia har i lang tid vært selve kongen av underdoger. Siden de kom ut av ingensteds (eller rettere sagt: ut av Jugoslavia) i VM i 1998 og tok bronse er det mange som har likt å følge med på den lille nasjonen med det rød-hvite sjakkmønstret på drakten. Landet har en befolkning på litt over fire millioner, men har likevel klart å utmerke seg som en av de største leverandørene av gode fotballspillere og gode resultater. Søndagens finale er i bunn og grunn bare resultatet av en lang tid med gode resultater fra et land mange allerede har fulgt i lang tid. At Kroatia en dag skulle komme til en stor finale er egentlig ingen stor overraskelse.

Møttes i 1998

Det er ikke bare nordmenn som har fått året 1998 brent inn i sin fotballhukommelse. Dette var også året da Frankrike tok sin første, og hittil eneste, VM-pokal. Det var under dette mesterskapet verden virkelig fikk stifte bekjentskap med den legendariske fransk-algerieren Zinedine Zidane. Men også for kroatene betyr dette året noe helt spesielt. Den unge nasjonen gikk nemlig helt til semifinalen i VM og endte opp med en bronsemedalje etter å ha slått Nederland i bronsefinalen. Davor Suker, VM 1998s toppscorer, ble kroatenes store navn i dette mesterskapet. Selv om han aldri ble en virkelig stor spiller videre i karrieren (han ble blant annet en aldri så liten flopp i Arsenal) lever navnet hans evig på grunn av det som skjedde i 1998. Også Robert Prosinecki, som i dag trener Bosnias landslag, fikk en ekstrem høy stjerne, og han fikk en slags kultstatus fordi han røyket 40 sigaretter om dagen mens han var med på å dominere mesterskapet. Men kroatene har likevel noe å revansjere, og på søndag har de muligheten. Det var nemlig Frankrike kroatene tapte mot i semifinalen i 1998. Da ble det 2-1 i Saint-Denis etter at Davor Suker hadde gitt Kroatia ledelsen etter 46 minutter. Midtstopperen Lillian Thuram ble mannen som sendte Frankrike til finalen, med to mål.

Similar Posts