I går kunne vi følge spenningen i to kjente engelske derby: Manchester City-Manchester United og Liverpool-Everton. Kampene ble alt annet enn kjedelige, og selv om de blå fra Manchester fortsatt befinner seg ubeseiret på toppen av tabellen begynner Premier League virkelig å ta form nå som det nærmer seg midten av sesongen. Slik gikk det i gårsdagens kamper:

Slaget om Liverpool

Det hele startet med avspark på Anfield klokken 15:15 på søndag. Med Liverpool ganske høyt oppe på tabellen og Everton på midten var det spenning tilknyttet dette oppgjøret. De røde hadde ikke tapt siden 22. oktober, og statistikken lå tydelig på deres side; Everton har ikke vunnet mot Liverpool siden 2010.

Kampen begynte seigt, men rett før pause – i det 42. minutt – slo Mohamed Salah inn et skudd. Liverpool kunne dermed gå til pause med ett mål i boks, og slik skulle det holde seg lenge etter pause også. Liverpool holdt ballen i løpet av store deler av kampen, og det så lenge ut som de skulle gå av med tre poeng på hjemmebane.

Men slik ble det ikke; i det 77. minutt sparket Wayne Rooney inn ett straffespark som sikret Everton ett poeng. Dette kom som et resultat av at Dejan Lovren gikk i ryggen på Dominic Calvert-Lewin, og dermed sikret Everton en straffe. Dermed fikk Everton mirakuløst med seg poeng fra Merseyside-derbyet. I etterkant har det blitt omdiskutert om dette var grunn til straffe, og blant annet Erik Thorstvedt uttalte at han ikke mente dette var i nærheten av å være straffespark. Om det var riktig eller ikke gjør lite forskjell nå – resultatet ble stående 1-1 med ett poeng til hvert lag. Liverpool finner seg nå på 4. plass på tabellen med 30 poeng, mens Everton ligger på 10. plass med 19 poeng.

Slaget om Manchester

Det var enda mer spenning knyttet til kampen som hadde avspark på Old Trafford søndag klokken 17:30. Her var det ikke bare slaget om byen Manchester som var viktig; med tabellens andreplass på hjemmebane kunne det virke som City endelig kunne få sesongens første tap. Men slik endte det ikke.

Kampen hadde fart fra første minutt, men målene kom ikke før rett før pause. I det 43. minutt slo David Silva inn kveldens første mål, og dette satt virkelig fart på hjemmelaget. Sekunder før pausen ble avblåst, i 45+2, kunne Marcus Rashford gjøre slik at lagene gikk av banen med uavgjort.

I garderoben kunne det håpes om poengdeling, eller en mulig seier over de ubeseirede. Men etter pause tok det ikke mange minutt før City slo inn sitt andre mål. I det 54. minutt gjorde Nicolás Otamendi slik at det sto 2-1, og slik ble det stående resten av kampen. Manchester City satte rekord da de tok sin fjortende strake seier, og med 2-1-seieren er City hele elleve poeng foran Manchester United på tabellen. Hvis ikke engang andreplassen Manchester United klarer å slå de blå på hjemmebane, hvem skal skal klare det? Det har siden starten vært tenkt at seiers-rekken til City ikke kan vare for evig, men nå begynner det nesten å virke slik.