I den nordiske fotballen ville det ikke akkurat være noen overdrivelse å si at Finland ikke er laget som har utmerket seg mest, men det de har fått til i Nations League bør definitivt være en anledning til å gi våre naboer litt velfortjent oppmerksomhet. 101 år etter selvstendigheten har de nemlig så å si blitt klare til sluttspillet i pulje C.

Null baklengs og fire seire

I Sverige, som har et nærmere forhold til Finland enn hva Norge har, blir det finnene har gjort lagt mer merke til enn i Norge. Og det de her gjort er i bunn og grunn veldig imponerende. I hele pulje C er Finland det eneste laget som står med 12 poeng på fire kamper, og det etter å ha møtt både Ungarn og Hellas i tillegg til to kamper mot naboene Estland. I hele Nations League 2018 har også Belgia, Portugal og Bosnia tatt full pott. Belgia og Portugal har dog bare spilt to kamper, og Bosnia har tre. Finland er dermed det eneste landet som har spilt fire kamper og vunnet alle. De har i tillegg ikke sluppet inn mål på noen av de fire kampene sine. Det eneste andre laget som fremdeles ikke har sluppet inn mål er Danmark, som kun har spilt to kamper. Finlands gruppe er ingen svak gruppe, og det som skjer hos våre nordiske brødre er noe vi nordmenn i langt større grad bør følge med på og ta av oss hatten for.

Kan knapt ødelegge

De to siste kampene Finland skal spille er altså mot Hellas (15.09) og Ungarn (18.09). I UEFA er det som kjent alltid innbyrdes oppgjør som teller, og Hellas er det eneste landet som har mulighet til å ta igjen Finland. Grekerne ligger seks poeng bak finnene, noe som betyr at Hellas i tillegg til å slå Finland med minst to mål (en teoretisk mulighet er at Hellas kun vinner med ett mål og at målforskjellen endres drastisk i siste runde) er nødt til å vinne mot Estland i siste runde samtidig som Finland taper i Budapest. Når Finland altså enda ikke har sluppet inn mål sier det seg selv at optimismen i landet av tusen innsjøer og dype skoger er ekstremt stor. Selv om finnene nå altså har stålkontroll på dette på egenhånd er muligheten for å rote seg bort til slutt definitivt til stede fremdeles, og vi håper virkelig at laget holder 100% fokus og ikke tar noen ting på forskudd. Den neste runden blir ekstremt spennende for Finlands del, og alle som heier på nordisk fotball bør vie Finland et blikk i november.

Det største i landets historie?

Landslagstrener Markku Kanerva er et vaskeekte barn av finsk fotball. Med unntak av et opphold i svenske Elfsborg i 1991-92 tilbragte han hele sin karriere fra 1983 til 1998 i hjemlandet, i all hovedsak hos HJK Helsinki. Det han har muligheten til å oppnå nå vil kunne gjøre han historisk. Finland har aldri kvalifisert seg for noe mesterskap, og en eventuell nordisk puljefinale mot Norge hadde nok vært et av de største øyeblikkene i landet fotballhistorie.

Similar Posts