Obos-ligaen

Andre halvdel av sesongen på det nest øverste nivået i norsk fotball er nå i gang. OBOS-ligaen er kjent for å være en ekstremt ustabil liga som det er umulig å spå, og denne sesongen har definitivt levd opp til ryktet. Det er likevel noen gap mellom tabellnaboer enkelte plasser på tabellen, så vi kan nok si at vi nå har dannet oss et visst bilde av hvordan resten av sesongen vil fortone seg. Men det er mye fotball igjen å spille, så bastante konklusjoner kan vi absolutt ikke komme med.

En klikk i toppen

De første fire plassene på tabellen innehas nå av en liten klikk som har et visst forsprang ned til de øvrige lagene. Fra Sandnes Ulf er det nå fem poeng ned til Levanger, noe som er den nest største forskjellen mellom to tabellnaboer i hele ligaen. Det eneste stedet forskjellen er større er fra Bodø/Glimt på førsteplass ned til Ranheim på andreplass. Der er forskjellen på syv poeng. Vi kan altså slå fast at det ser klart og tydelig ut til at Bodø/Glimt vil få et opprykk. Men syv poeng er ikke på noen måte en sikker ledelse, og det skal ikke mer enn tre runder til for å vippe dem ned fra direkte opprykk til playoffplass. I tillegg til Bodø/Glimt og Sandnes Ulf er det Ranheim og Start som ligger på de fire øverste plassene.

Jevnt hele veien ned

Med unntak av Arendal på sisteplass, som har en avstand på fire poeng opp til Elverum på nest sisteplass, er hele resten av tabellen utrolig jevn om vi ser fra plass til plass. Fra Levanger på femteplass og ned til Elverum er det ingen steder på tabellen der det skiller mer enn tre poeng mellom to tabellnaboer. Det betyr at spådomsforsøk blir utrolig vanskelig. For de som har gitt opp forsøket på å kapre en av de to øverste plassene som gir opprykk til Eliteserien er det plass tre, fire, fem og seks som gjelder. I skrivende stund er det Mjøndalen som okkuperer sjetteplassen, som er den siste playoff-plassen. Fra dem er det bare seks poeng ned til Åsane på 13. plass, som er en nedrykksplass. Det sier mye om hvor vanvittig jevnt det er på denne tabellen. Vi må ta en runde av gangen, for to eller tre runder kan potensielt snu på det aller meste.

Østlandet gjør det dårlig

Det er interessant å studere geografien på tabellen. Det mest påfallende er hvor dårlig lagene fra Østlandet har gjort det. Av OBOS-ligaens 16 lag er det seks av dem som må sies å tilhøre Østlandet. Av disse seks er det kun Mjøndalen som befinner seg på en plass som kan gi opprykk. Begge lag fra Midt-Norge, Ranheim og Levanger, befinner seg i skrivende stund på en plass som kan gi opprykk. Det er også to lag fra Nord-Norge. Kun målforskjell holder Tromsdalen utenfor playoff-sonen, mens Bodø/Glimt har en veldig komfortabel plass på toppen av tabellen. Over tid vil kanskje slike forskjeller kunne si noen om fotballsatsningen i ulike norske regioner.

Similar Posts