Tradisjonelt regnes Premier League, Primera Division, Bundesliga og Serie A som de virkelig store europeiske ligaene. Med oppkjøpet av PSG regner også noen Ligue1 som en liga som kan yppe med de store, selv om det nok hersker enighet om at den ligger noen store skritt bak alt i alt. Men Europa har også en lang rekke med ligaer som produserer gode lag og spillere som får langt mindre oppmerksomhet. Her ser vi litt på status inn mot sesongslutt i Nederland, Russland og Tyrkia.

PSV har tatt det

Av de nest største er nok nederlandsk Eredivisie blant ligaene som de fleste har et slags kjærlighetsforhold til. Mye av grunnen er nok den høye kvaliteten det nederlandske landslaget har holdt i noen generasjoner, og ikke minst den gode fotballen og de mange gode spillerne som har kommet ut av Ajax. Deres finaleseier i Champions League i 1995 er fremdeles blant de mest legendariske. Nederland er nok det fotballandet som folk flest vet minst om i forhold til hvor mange som er villige til å si at de liker det. Ajax er selvsagt nederlandsk fotballs viktigste reklameplakat, men deres tilværelse er på ingen måte en ensom topptilværelse. De har ikke vunnet ligaen siden 2014, og gjør det heller ikke denne sesongen. Med en kamp igjen har PSV allerede skaffet seg tittelen.

Tett i Tyrkia

Tyrkerne kan det å bli lagt merke til i fotball, særlig fansen deres. De er kjent for å være ekstremt dedikerte og kan virke skremmende på uinnvidde. Men når alt kommer til alt er det kun snakk om en ekstrem lidenskap. Tyrkisk tribunekultur er virkelig noe helt vanvittig flott. Nesten ti år etter at Tromsø hadde slått ut Galatasaray fra Europa League var byrivalene Besiktas sine supportere fremdeles fra seg av begeistring og omtalte Tromsø som et vennelag. Det er de tre store som virkelig forbindes med tyrkiskfotball: Galatasaray, Fenerbache og Besiktas, og særlig kampene mellom de to førstnevnte regnes som et av verdens mest intense fotballoppgjør. Denne sesongen har i tillegg det noe mindre kjente laget Istanbul BB blandet seg inn i toppen. Med tre kamper igjen å spille er det seks poeng fra Galatasaray på førsteplass ned til Besiktas på fjerde.

De store har falt fra

Når alt kommer til alt er det to lag som virkelig dominerer utlendingers bilde av russisk fotball, og det er CSKA Moskva og Zenit St. Petersburg, selv om også navn som Lokomotiv Moskva og Spartak Moskva er godt kjente. Men de to store har falt et godt stykke bak denne sesongen, og med fire ordinære runder igjen å spille ligger Lokomotiv Moskva på førsteplass med 57 poeng. Avstanden ned til Zenit på fjerdeplass er kun på syv poeng, men serielederne har en hengekamp på de andre topplagene å gå på. Det morsomme med russiske lag er at historien til klubben gjenspeiler hvordan fotballen i Sovjetunionen var basert på yrkesgrupper. CSKA Moskva var hærens lag, mens Lokomotiv Moskva selvsagt var jernbanearbeidernes klubb. Dinamo Moskva var, i likhet med navnebrødrene Dinamo Kiev, politifolkenes lag.

Similar Posts