4000 kr Bonus og 100 Echoes
Spill Nå
5000 kr Bonus + 300 Free Spins
Spill Nå
100% Bonus og 20 Super Spins
Spill Nå
100% Bonus og 100 Free Spins
Spill Nå

Fredag er oppvarmingsdagen til de mange gode helgekampene i norsk og europeisk fotball. Mest oppmerksomhet får Premier League, Bundesliga, Primera Division og Serie A, samt et lite øye til Ligue1 og kanskje Eredivisie. Men denne fredagen bør du holde øynene et helt annet sted. Du bør stille dem inn på Tyrkia og Istanbul, for klokken 19:00 begynner en av de aller råeste fotballkampene verden har å by på: Galatasaray – Fenerbache.

Det interkontinentale derbyet

Ikke alle rivaliseringer er mellom lag fra samme by. De fleste rivaliseringer er mellom lag fra samme land, men noen er mellom lag fra forskjellige land. Men rivaliseringer mellom lag fra forskjellige kontinenter, det er noe man svært sjelden ser. Galatasaray – Fenerbache er en av disse rivaliseringene. Blant de mange navnene dette derbyet har er det interkontinentale derbyet. Istanbul by deles som kjent av Bosporosstredet, som også regnes som grensen mellom Europa og Asia. På den europeiske siden ligger Galatasaray, mens Fenerbache er plassert på den asiatiske siden. Kampen er viden kjent for å være en av de aller mest intense derbyene verden har å by på. Bård Tufte Johansen besøkte kampen sammen med Fenerbaches supportere i forbindelse med sin dokumentar om vanvittige rivaliseringer, og mange vil nok være enige i at denne fremstår som en av de tøffeste. De lærde strides om hvilket av verdens derbyer som er mest intense, men Boca Juniors – River Plate i Argentina og Celtic – Rangers i Skottland pleier å være de som nevnes sammen med kampen i Istanbul.

Fenerbache med ledelsen

Det har med tiden blitt 387 møter mellom de to, og Fenerbache er klubben som har et solid grep om sammenlagtledelsen siden Galatasaray vant i deres første møte i 1909. De har vunnet 146 ganger mot Galatasarays 123. Men selv om Fenerbache er klubben som har vært mest suksessrik i det interkontinentale derbyet er det Galatasaray som etter alle andre målestokker har vært den mest suksessfulle av de to klubbene. Europeerne har vunnet den tyrkiske toppdivisjonen 21 ganger, mot Fenerbaches 19. Ligaens toppscorer gjennom tidene, den legendariske Hakan Sukur, scoret 217 av sine 249 mål i Galatasaray sin drakt. Galatasaray har også klart noe Fenerbache aldri har klart, nemlig å ta en europeisk tittel. Den tok de da de slo Arsenal i straffesparkkonkurranse i UEFACup-finalen i København den 17. mai år 2000. Galatasaray kommer til denne kampen som regjerende ligamestre etter at de endte med tre poeng mer enn Fenerbache forrige sesong.

Fenerbache i krise

De blå-gule har ikke vunnet tittelen siden 2013/14, og mulighetene deres denne sesongen ser mildt sagt tynne. Mens Galatasaray ligger på tredjeplass med to poeng opp til Istanbul BB har Fenerbache forvillet seg helt ned på 15. plass med ni poeng på ti kamper. Det betyr at de nå kun ligger ett poeng over nedrykksstreken. Mens de i løpet av de siste årene har hatt navn som Robin van Persie, Nani og Simon Kjær i troppen ser det nå litt tynnere ut, selv om navn som Volkan Demirel, Andre Ayew, Mathieu Valbuena, Islam Slimani og Roberto Soldado skulle ha vært mer enn godt nok til å gjøre det langt bedre i tyrkisk liga. En seier borte mot Galatasaray kan være det som begynner å snu alt, og vi vet alle hvordan form betyr svært lite i kamper som dette. Det gjør et spill på seier til Fenerbache til et godt oddsobjekt.

Similar Posts