Engelsk fotball har nå blitt sett av flere generasjoner nordmenn, og sammensetningen av lag er ikke akkurat som den alltid har vært. De mest nostalgiske av de som har fulgt med en stund husker navn som nå er langt nede i divisjonene som storheter. Her ser vi litt på noen av lagene mange husker fra tidligere tider.

AFC Wimbledon

The Dons, som virkelig ble kjent i løpet av 80- og 90-tallet under betegnelsen The Crazy Gang, fikk et veldig trist endelikt som i stor grad var forårsaket av de norske forretningsmennene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Lagets aller mest kjente profil var Vinne Jones, den virkelig harde typen som senere har blitt skuespiller. Etter at fansen måtte starte klubben opp på nytt har de kjempet seg oppover i ligasystemet og har denne sesongen spilt i League One. Der endte de på 18. plass, tre poeng over nedrykksstreken. Det er nok supporterne tålelig fornøyde med, særlig siden MK Dons rykket ned fra samme divisjon.

Blackburn

Blackburn vant Premier League så sent som i sesongen 1994/95, noe som selvsagt skaffet dem noen norske fans. Henning Berg var en del av den troppen som tok tittelen, sammen med veldig kjente navn som Tim Sherwood, Alan Shearer, Tim Flowers og en ung og talentfull Shay Given. Det har dog gått verre med dem siden den gang, med to nedrykk fra Premier League og voldsomt mange 15. plasser. Lavmålet kom dog forrige sesong, da de rykket ned til League One fra Championship. Heldigvis for The Riversiders rykket de rett opp igjen under Tony Mowbrays ledelse. Det ble kun seks tap og til sammen 96 poeng – kun to færre enn ligavinner Wigan. Blackburn kan utmerket godt komme til å være tilbake i Premier League om ikke altfor lang tid.

Leeds United

Laget som har klart flest norske supportere utenfor Premier League gikk gjennom det som vel må kunne kalles en veldig typisk Leeds-sesong. De var godt med i kampen om å få en playoffplass til langt inn i sesongen, men når alt kom til alt var de ganske langt unna å klare det likevel. En 13. plass er likevel altfor dårlig for en klubb med et navn som Leeds, og de må etter hvert begynne å bli en mer seriøs utfordrer til å rykke opp til det øverste nivået. Kanskje neste år.

Nottingham Forest

Laget som kan skryte på seg å ligge midt i Robin Hoods kjerneområde er ikke bare et lag mange nordmenn har et forhold til, det er også et av de aller mest tradisjonelle lagene som finnes i engelskfotball. Det er verdt å nevne at Arsenal fikk sine røde draktfarger nettopp fordi Nottingham Forest donerte noen gamle drakter til den nystartede klubben i London som da gikk under navnet Dial Square. I likhet med Leeds har det vært en veldig lang tilværelse i Championship for Nottingham Forest, og det ser virkelig ikke ut til å ta slutt. Denne sesongen endte de på 17. plass etter å ha vært i reell fare for å rykke ned gjennom store deler av sesongen.

Similar Posts